The silence sourdough workshop 07-12-2025
The silent sourdough workshop is uniek in zijn soort. Het is een combinatie tussen een mini retraite en een kookworkshop.
In mijn voorgaande workshops miste ik persoonlijk nog enige diepgang. Niet met betrekking tot de kennisoverdracht, maar spirituele diepgang. Ik beteken meer dan een persoon die je kennis overbrengt en je daarmee weer naar huis stuurt.
In de eerste 3 uur zijn we volledig stil. Hierin nodig ik je uit, om in je eigen schrift, te verwoorden wat je ervaart. Wat doet deze stilte met me? Wat doe ik hier? Waarom raakt het me zo diep? In de laatste 2 uur is er ruimte voor lunch en het delen van de individuele ervaring en natuurlijk alle tijd om jullie vragen te beantwoorden over het brood. Natuurlijk mag je ook je ervaring in de stilte houden en het niet delen in de groep.
Graag wil ik jullie een stukje meenemen in hoe mijn passie voor brood is ontstaan.
Begin 2018. Ik raakte verwikkeld in een depressie. Een fenomeen wat voorheen ontkent werd door mij. Ik was volledig in het bezit van geld, aanzien, macht en eigenlijk álle facetten waar het leven dus absoluut niet omdraait.
Deze wereld stortte ineen. Ik wist niet wat mij overkwam en alles voelde donker en zwaar aan. Gelukkig had ik destijds de onvoorwaardelijke steun van mijn grote liefde.
Ik ben de wereld totaal anders gaan zien en werd geboren als ander persoon. Er was een grote perceptie van wie ik was en dacht te zijn gestorven en er ging een nieuwe wereld voor mij open.
Én,
Ik ontdekte zuurdesem. Het had mij gevonden en mij totaal in zijn greep. Ik probeerde verschillende degen en het slokte me compleet op. Verschillende rijstijden,temperaturen,degen, welk gevoel en intenties je er in legt terwijl je kneed enzovoorts..
Toen ben ik gaan beseffen dat het belangrijk is om te weten welke voeding wij ons lichaam geven. Zuurdesem is een oeroude en de meeste gezonde manier van brood bakken. Veelal worden de gluten er uit gehaald door het desem zelf waardoor het makkelijker verteerbaar is voor ons lichaam. Daarnaast werkt het probiotisch en is het dus zéér geschikt voor ons darmgestel. Door de lange rijstijd van een brood ( van begin tot eind minimaal 24 uur ) worden de gluten in het brood 'gefermenteerd' en daardoor beter te verwerken.
Dit is de bakermat van mijn passie voor koken, en nog steeds gebruik ik mijn inmiddels 5,5 jaar oude zuurdesemstarter nog steeds wekelijks!
Vanuit hier ben ik gaan groeien. Ik ben open gaan staan voor alles wat met koken te maken heeft en heb alle informatie als een spons opgenomen. Ik ben mezelf technieken aan gaan leren door middel van andere chefs in reguliere keukens waar ik erg dankbaar voor ben.
Daarna ben ik hobbymatig gaan koken en dit is tot de dag van vandaag groeiende. Ik groei naar mijn eigen verlangens en interesses. Met name gericht op gezonde voeding en oer oude tradities. Er zijn de wereld aan ontwikkelingen op mijn gebied en dat wil ik graag met heel veel liefde en rust delen met alle mooie mensen om mij heen.
De donkere periode in mijn leven is getransformeerd in een lichte prachtige wereld waarvoor ik ontzettend dankbaar ben.
In deze workshop neem ik je mee in de verschillende stadia van het desem, het deeg en het afbakken. We gaan verschillende broden vormen en bakken, zoals stokbrood, focaccia en het eeuwenoude gezonde volkorenbrood.
In een kleine groep van maximaal 6 personen heb ik alle tijd voor jullie en gaan we tussendoor het brood proeven in de vorm van een lunch.
Datum: 07-12-2025 van 10.00 - 15.00
Prijs : €115,- per persoon inclusief koffie, thee en uitgebreide lunch in de kookstudio. Tevens krijgen jullie alle benodigdheden om direct te kunnen starten; rijsmand, zuurdesemstarter, steengemalen biologisch meel en uiteraard een gedetailleerd stappenplan.

